Kako preprečiti (nevarne) posledice sedenja? – Harmonia.si

Kako preprečiti (nevarne) posledice sedenja?

Sedaj ko to berete, vas povabim, da se vstavite in pomislite, ali vas morda bolijo ramena, hrbet ali mogoče celo glava? Če ja, potem spadate med več kot 89 % ljudi, ki se ta trenutek počuti natančno tako kot vi. Če ne – počnite kar počnete še naprej!

Za vseh nas 89% ljudi, pa bodo spodnji nasveti (ob rednem upoštevanju) zmanjšali neprijetnosti, ki jih povzroča sedenje. In to takoj.

O škodljivih posledicah sedenja, ste lahko opazili, da je velikokrat navedeno, da sedenje ubija.

Zakaj ubija? Ker naše telo ni narejeno za sedenje, mi pa si vseeno delo prilagajamo tako, da lahko čim več presedimo. Skozi evolucijo se je telo razvijalo za gibanje, kar dokazuje zgradba človeškega telesa.

Whiplash GIF - Find & Share on GIPHY

Sedeče delo je relativno nova zadeva, zato so se negativni učinki sedenja začeli preučevati šele nedolgo nazaj.

Večurno vsakodnevno sedenje povzroča izgubo mišične mase, povečanje telesne teže in sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja, telesno zakrnelost in še bi lahko naštevali.

Ampak, če pomislimo, tudi vso drugo početje nam lahko škodi v prekomernih količinah. Mestni, onesnažen zrak, alkohol, nezdrava prehrana in celo telovadba.

Tukaj je simpatičen video, ki zelo preprosto in nazorno pokaže, kako sedenje vpliva na nas.

Ko sem iskala informacije, o tem kako sedenje vpliva na naše zdravje in počutje, sem ugotovila, da stvar ni tako zelo črnogleda. Obstajajo preproste rešitve, kako lahko omilimo posledice sedenja in preprečimo bolezni, ki jih le-to povzroča.

Ne bomo odkrivali tople vode, moja želja je bila podati kar se da relevantne informacije o sedenju ter kaj in kako lahko naredite takoj, kljub temu, da ste primorani opravljati sedeče delo.

Katere so tri stvari, ki bodo spremenile sedeče delo v bolj prijetno in zdravju manj škodljivo?

Pravilna drža pri sedenju, redno vstajanje in hoja ter raztezanje.

Vstajanje in hoja

Uporabljajte stopnice namesto dvigala, kadarkoli lahko kaj naredite stoje, to tudi storite. Če nimate stoječega dela, vstanite, ko vam pade koncentracija in se sprehodite po prostoru, skratka, kadarkoli se vam pokaže priložnost, da vstanete, vstanite. Najboljše pa bi bilo, da bi lahko kombinirali 30 min sedečega in 20 min stoječega dela.

Drža

Ko sedite, poskrbite za pravilno držo. Ste vedeli, da lahko sedite pravilno in hkrati nimate napetih ramen, hrbta, trebušnih mišic in ostale dele telesa, ki podpirajo držo? Prav nasprostno. Sedeti bi morali sproščeno, v svoji naravni poziciji.

Kako? Poglejte si spodnji video, ki ni še en video o tem, kako sedeti pod kotom 90°in stisniti vse misice, še tiste, ki ne veste, da jih imate.

Kako pravilno in sproščeno sedeti

Raztezanje

Raztezanje ohranja naše mišice prožne, močne in zdrave. Prožnost mišic vpliva na premikanje sklepov. Če se ne raztezamo, se naše mišice krčijo in s tem ohromijo sklepe, nastajajo pa tudi vozli, ki jih naše telo dojema kot tujke. Vozli pa med drugimi povzročajo glavobole in piskanje v ušesih. Za lažji prikaz je tu še en video, v katerem boste videli 3 preproste vaje, ki jih lahko naredite večkrat v dnevu in s tem pognali svežino po telesu.

Resnično upam, da bo od sedaj naprej delo postalo malo lažje in sedenje bolj prijetno.

Zraven vas verjetno sedi sodelavka ali sodelavec, ki se prav tako nemirno prestavlja po stolu zaradi bolečine in ji/mu bo ta članek še kako prišel prav – pošljite ga!

Če vam je bil všeč ta članek, si lahko preberete tudi o tem, kako masaža vpliva na počutje in produktivnost na delovnem mestu.

Naročite masaže v podjetje