Učinki masaže na delovnem mestu – Harmonia.si

Učinki masaže na delovnem mestu

Ni vseeno, kakšno masažo izberete. Od vrste masaže je odvisno, kakšen bo rezultat. V Spa centrih je na voljo veliko različnih tehnik, od sproščujočih, do zdravilnih, za razvajanje in še bi lahko naštevali. Medtem, ko se popoldne lahko sproščamo ter med masažo celo zaspimo, so masaže na delovnem mestu namenjene temu, da se po masaži sodelavec vrne k delu razbremenjen a poln energije in koncentracije.

Običajno si za obisk v salonu in spaju vzamemo veliko časa in se res lahko odklopimo ter naberemo energije. Ker pa na delovnem mestu sodelavci pač moramo delati, je ta čas zelo omejen, vendar zato nič manjši efekt.

To lahko dosežemo z masažnimi tehnikami, ki so bile razvite prav za namene masaže na delovnem mestu, in že redna 15 minutna masaža naredi izjemen učinek, ki se kaže na dveh nivojih – individualnem in korporativnem.

Kako masaža vpliva na posameznikovo počutje?

Zmanjšan krvni pritisk

Dolgotrajno sedenje in vedno daljše delo povečuje možnosti za visok krvni pritisk od 14 – 29%, redna masaža pa ga zmanjša in normalizira ter prepreči bolezni, ki jih visok krvni pritisk povzroča.

 

Zmanjšuje posledice stresa

Stres je precej bolj škodljiv kot si mislimo in prizadene vsako celico telesa. Mišice postanejo zakrčene, boleče, nastane glavobol, slabost, težave s spanjem ipd. Še več. 90% ljudi nas ne zmore obdržati zastavljenih ciljev, ravno zaradi stresa, ker nam ta otežuje nadzor nad svojim obnašanjem. To pomeni, da pri delu ne moremo biti učinkoviti, kot bi lahko bili. Že samo 15 minutna masaža odpravi 85% stresa, ki ga imamo in ohranja to raven še zelo dolgo časa.

Hitrejše okrevanje in višja toleranca do bolečine

Masaža pomaga do hitrejšega okrevanja, bodisi pri športnih poškodbah, kroničnih obolenjih, kot so bolečine v sklepih in celo pomaga pri pospeševanju prebave. Zaradi povečanja krvnega pretoka pa se poviša toleranca za bolečino, kar posledično pomeni večje fokusiranje na delo, saj nas manj stvari moti in boli.

 

Zmanjšanje anksioznost, depresijo

Masaža ne zdravi anksioznosti in depresije, vendar močno pripomore k izboljšanju počutja, saj aktivira hormone, kot so endorfin, dopamin, serotonin (skrbi za stabilno razpoloženje in dober spanec), oksitocin. Zadnji pa je edini hormon, ki ga lahko sproži drugi človek z dotikom. Masaža stimulira parasimpatični avtonomni živčni sistem, ki je povezan z izboljšanjem budnosti in boljšo izvedbo kognitivnih nalog.

Učinkov je še mnogo več, o tem kdaj drugič, naslednjič pa bomo govorili o pozitivnih učinkih masaže na korporativnem nivoju.

 

Če želite poskrbeti zase in svoje sodelavce, je masaža odlična rešitev za zdravje in dobro počutje, ki pa zelo pripomore k večji storilnosti na delu. Za več informacij, smo na voljo na spodnji povezavi.

Naročite masaže v podjetje