Zakaj je zdravo delovno okolje pomembno? – Harmonia.si

Zakaj je zdravo delovno okolje pomembno?

Trenutno 51% zaposlenih aktivno išče novo službo ali pa z odprtimi očmi čaka na nove priložnosti. V podjetju pa lahko veliko naredimo, da temu nebo tako. Za obstanek zaposlenih je pomembno zadovoljstvo, ki je precej kompleksen pojem, pa vendar je zdravo delovno okolje eden ključnih faktorjev, ki vpliva na uspeh in produktivnost zaposlenih.

Zdravo delovno okolje ni pomembno le, da ne izgubimo zaposlenih, vendar obstajajo zaposleni, ki službe ne bodo menjali, bodo pa delali le toliko, kot je treba ali pa celo namenoma naredili škodo.

Danes že vemo, da je za zavzetost in dobre rezultate zaposlenih odgovorno vodstvo, ki iz zaposlenega potegnejo najboljše in mu pomagajo razvijati potencial.

Kaj sploh je zdravo delovno okolje in kako ga ustvariti?

Zaupanje

Po podatkih 90% zaposlenih trdi, da so iskrenost, zaupanje in pravičnost najbolj cenjene kvalitete, ki jih pričakujejo od podjetja.

Zaupanje pa lahko vzpostavimo tako, da držimo obljube, dajemo konkretne obveze do zaposlenih, obveščamo zaposlene o napredku in diskutiramo z zaposlenimi, kako izboljšati določeno situacijo.

Zdravje zaposlenih

Poskrbite za osnovno zdravje zaposlenih in pogoje, ki odpravljajo ali preprečujejo poškodbe in telesno obrabo. Spodbujajmo hojo po stopnicah, vstajanje od mize ali izmenično delo stoje in sede, nekaj minutni stretch za ves team itn.

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana, naj bodo na voljo zdravi prigrizki in voda ter nesladkani čaj. To se zdi že skoraj kot v vrtcu ane, pa vseeno, če bodo imeli zaposleni te stvari pri roki, bodo manj posegali po nezdravih alternativah.

Vzpodbudno okolje

Prijetno okolje vpliva na aktiviranje hormonov sreče, te pa poskrbijo za znižanje stresa, zato se lažje osredotočimo na delo in ne z delom ne odlašamo (za odlašanje dela je namreč kriv stres).

Prostori morajo biti prezračeni, dovolj in primerno osvetljeni, nevtralne barve, ki dobro vplivajo na spočitost oči in veliko zelenih rastlin, ki čistijo zrak in na splošno zelo dobro vplivajo na počutje.

Vključimo vonjave. Neštete študije so pokazale, da aromaterapija konkretno vpliva na naše počutje. Eterična olja imajo neverjetne učinke, kot so zmanjšanje stresa, izboljšanje spanca, zmanjšanje glavobolov, pospeševanje zdravljenja ali celjenja, izboljšanja fokusa in koncentracije, povečanje vedrine in zmanjšanje anksioznih ali depresivnih motenj in še in še. Vse to pa vpliva na produktivnost in uspeh zaposlenih.

Namesto zaključka

Če povzamemo, zavzetost in pripadnost zaposlenih je zelo kompleksen izziv, vendar so zgoraj naštete nezanemarljive in predvsem sila preproste stvari, ki jih lahko takoj implementirate v vaše delovno okolje in s tem pripomorete k boljšemu in bolj zdravemu počutju zaposlenih. Predvsem pa jim pokazali, da vam je zanje mar.

Naročite masaže v podjetje